kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

Вирішення проблем із питною водою на Канівщині — спільне завдання влади, відповідального бізнесу та громадськості

Упродовж минулого року питання використання підземних вод ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та нестачі води в районі стало чи не найбільш популярним серед політичних кіл Канівщини, особливо під час підготовки до місцевих виборів. Хто тільки не порушував його під ширмою щирої і не дуже турботи про земляків та відстоювання інтересів громад. Які тільки маніпуляції не вживались, аби звинуватити підприємство у всіх гріхах… Та як тільки бажані політичні бали на цій темі були зароблені, запал «борців за справедливість», як і вони самі, куди й поділись. Отож і прикро, адже проблеми з питною водою у Канів-ському районі дійсно є. Їх потрібно серйозно вивчати та спільно шукати шляхи вирішення із залученням відповідних фахових організацій та громадськості

 Убачати у всьому "слід "Нашої Ряби" вида-ється найлегшим, але, як мі-німум, не логічним, оскільки питання нестачі води стосується й тих населених пунк-тів, де немає виробничих потужностей підприємства. Взяти, приміром, хоча б Межиріцьку чи Таганчанську сільські ради, де минулого ро-ку фіксувались випадки значного зниження кількості води у криницях. Хоча ці села розташовані досить далеко не лише від об'єктів птахофабрики, а й одне від одного.

Про масштабність ситуації свідчить і те, що проблеми з водою спостерігаються в інших районах Черкащини, зокрема, в Золотоніському. Крім того, вони стосуються ряду областей (наприклад, Богуславського району Київщини) та в цілому України.

Звичайно, це питання потребує системного дослідження й вирішення, але є певні факти, вплив яких не можна не брати до уваги. Так, візьмімо річку Дніпро: за інформацією фахівців, у 2015 році середній рівень води в ній склав на160 смнижче критичного рівня.

Отож, зважаючи на комплексність проблеми, ПрАТ "Миронівська птахофабрика" в черговий раз звертається до жителів Канівщини, їх представників у місцевих радах керуватися не чутками, міфічними розповідями й безпідставними емоційними звинуваченнями на адресу підприємства, а довіряти конкретним фактам, документам та висновкам авторитетних наукових установ.

Укотре спростовуємо й існуючі домисли щодо, так би мовити, підкупу підприємством усіх можливих інстанцій, що займаються наданням екологічних дозволів та підготовкою відповідних висновків. ПрАТ "Миронівська птахофабрика" є складовою агрокомпанії ПАТ "Миронівський хлібопродукт", для якої власна репутація - потреба №1 для успішної діяльності в Україні та основа для співпраці з іноземними ринками. Запорукою ж цієї позитивної репутації завжди було й залишається суворе дотримання вітчизняного законодавства та чітка орієнтація на європейські стандарти.

У контексті цього ПрАТ "Миронівська птахофабрика" постійно вживає заходів задля удосконалення своєї роботи. Саме тому ми завжди відкриті до конструктивного діалогу з усіма зацікавленими сторонами, відкритого обговорення наявних питань, врахування пропозицій щодо їх спільного вирішення. Про це ми неодноразово заявляли, пропонували органам влади визначитись із спільним планом дій.

Задля уникнення подальших маніпуляцій навколо теми води надаємо перелік документів і дій, що обгрунтовують використання підземних вод для виробничих потреб підприємства. 

Експертні та наукові організації: загроз виснаження родовищ немає 

У травні 2012 року ПрАТ "Миронівська птахофабрика" отримала спецдозволи на користування надрами (видобуток підземних вод) №№5551, 5552 для Ліплявського та Степанцівсько-Козарівського родовищ підземних вод строком на 20 років (категорії води С1, С2), тобто до 2032 року.

В особливих умовах даних дозволів прописано, що протягом 3-х років підприємство повинно продовжити геологічну оцінку запасів води по вказаних родовищах та затвердити їх у Державній комісії України по запасах корисних копалин. Згідно з цими вимогами, 18 червня 2015 року ДКЗ України затвердило запаси води Ліплявського родовища підземних вод, що гарантує можливість використання підприємством ПрАТ "Миронівська птахофабрика" підземних вод без загрози виснаження родовища. Наказом Державної служби геології та надр України від 04.12.2015р. №406 внесено зміни до спецдозволу №5551 від 08.05.2012р. по категоріях води: А,В,С1.

У зв'язку з запланованим розширенням виробничих потужностей у 2015-2016 роках ПрАТ "Миронівська птахофабрика" оформила документи для продовження геологічного вивчення запасів води і по Степанцівсько-Козарівському родовищу ще на один рік (до 31.12.2016р.). Зокрема, згідно з Постановою КМУ від 30.05.2011 року № 615 "Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами" підприємство надало пакет документів та отримало Експертний висновок №81 з проведення геологічної експертизи матеріалів з видобування технічних та питних підземних вод  Степанцівсько-Козарівського родовища. Геологічну експертизу проведено Державним геофізичним підприємством "Укргеофізика".

У своєму висновку експертна комісія відзначила важливість розширення ділянок Степанцівсько-Козарівського родовища для місцевого економічного  розвитку та погодила продовження терміну геологічного вивчення.

Із питання розширення експлуатаційних ділянок отримано Гідрогеологічний висновок НАК "Надра України" ДП "Центрукргеологія" (м.Черкаси), де визначено, що для організації додаткових джерел водопостачання запланованих бригад можливе використання підземних вод. Наказом Державної служби геології та надр України від 04.12.2015р. №406 внесено зміни до спецдозволу №5552 від 08.05.2012р. по продовженню геологічного вивчення даного родовища до 31.12.2016 року з обов'язковою подачею матеріалів на експертизу в ДКЗ України.

Високий потенційний ресурс підземних вод підтверджують не лише спеціальні державні установи, а й профільні науковці. Так, підприємство неодноразово проводило зібрання, зокрема, останнє у березні 2015 року, з представниками зацікавлених сторін - депутатами міської та районної рад, представниками громадських організацій, сільськими головами району, активістами громад. На ці засідання запрошувалися також авторитетні спеціалісти НАНУ України, які проводять попереднє гідрогеологічне моделювання експлуатації родовища за існуючими обсягами споживання води та їх зростання при умові нарощування потужностей.

Висновок науковців наступний - зубожіння експлуатаційних водоносних горизонтів немає, а використання підземних вод ПрАТ "Миронівська птахофабрика" не впливає на джерела водопостачання в прилеглих сільських населених пунктах. Крім того, дослідники засвідчили, що запас підземних вод відновлюється до початкового існуючого об'єму протягом однієї доби.

МПФ: технічно ми готові будувати водогін із Дніпра

Однак, не зважаючи на науково підтверджені факти, ПрАТ "Миронівська птахофабрика" розуміє, що з певних, достеменно не вивчених, причин у Канівському районі є проблеми з питною водою. Думки експертів сходяться на кількох причинах, починаючи від вже згадуваного значного зменшення водності Дніпра, й до скорочення кількості опадів, рельєфно-територіальних особливостей. Крім того, важливу роль відіграє так званий "цикл маловодних років", коли спостерігається спад рівня грунтових вод.

Так чи інакше - в перспективі необхідно шукати шляхи для вирішення ситуації. І, насамперед, це є обов'язок влади у виконанні своїх повноважень стосовно належного життєзабезпечення місцевих громад.

У свою чергу ПрАТ "Миронівська птахофабрика" не має наміру стояти осторонь вирішення проблем територій, на яких здійснює свою діяльність. Це є абсолютно конструктивна і європейська позиція для відповідального бізнесу.

Тож пропонуємо владним структурам ініціювати створення моніторингової групи, із залученням широкого кола зацікавлених сторін, з метою визначення конкретних населених пунктів, де є проблеми з питною водою, та наступного їх вивчення і вирішення. Із свого боку ми готові взяти участь у проведенні спільної роботи, сприяти залученню необхідних спеціалістів, ресурсів тощо. Переконані, що кожна проблема вирішується шляхом консенсусу, вивчення і конкретних заходів.

Більше того, на виконання рішень Канівської райради, що містять рекомендації щодо альтернативного водопостачання ПрАТ "Миронівська птахофабрика", висловлюємо свою готовність вирішувати це питання за підтримки й допомоги районної влади, про що чітко зазначено у тексті цих рішень.

Нагадаємо, що відповідно до домовленостей, досягнутих у 2015 році, райдержад-міністрація мала взяти на себе обов'язок із укладення договорів на земельні ділянки, на яких планується будівництво водогону. Проте, на жаль, ці наміри не пішли далі слів і обіцянок. На сьогодні підприємство не отримало жодних підтверджуючих документів, погоджень чи дозво-лів.

Із свого боку ПрАТ "Миронівська птахофабрика" проводила роботу на виконання вказаних пунктів рішень. Так, підприємство звернулося з листом №678 від 05.08.2015 року до ПАТ "Укргідроенерго" щодо визначення статусу земельної ділянки, що межує з р.Дніпро, - для подальшого вирі-шення питання отримання її в користування підприємством з метою розміщення забірної станції  водогону. Без інформації про можливість відведення земельної ділянки під станцію водозабору та її конкретне місце-знаходження неможливо визначитись із технічним завданням для розроблення проекту напірного водогону.

У результаті нам вдалося з'ясувати, що земельна ділянка, на якій запланований водозабір з р.Дніпро, належить ПАТ "Укр-гідроенерго" за Державним актом на право постійного користування. Це, у свою чергу, унеможливлює передачу її в оренду ПрАТ "Миронівська птахофабрика", оскільки статус земельної ділянки не передбачає права розпорядження нею ПАТ "Укргідроенерго".

Зіштовхнувшись з об'єктивними складнощами й незалежними від підприємства причинами, птахофабрика не може самостійно, без співпраці й допомоги управління агропромислового розвитку, відділу містобудування, архітектури і житлово-комунального господарства РДА та управління Держземагентства у Канівському районі (структурні підрозділи, що зазначені в рішенні), встановити часову перспективу початку і завершення будівництва водогону з Дніпра.

Разом із тим, ми в черговий раз підтверджуємо готовність технічно вирішувати це питання, а саме - фінансувати безпосередньо будівництво водогону, за умови вирішення питань про надання земельних ділянок під проект.

Тож ще раз звертаємося до районної виконавчої влади, депутатів із проханням про підтримку, об'єднання зусиль задля вирішення цього питання. Переконані, що тут немає місця для конфронтації та чвар, а є лише поле для спільної злагодженої та націленої на результат роботи на благо Канівщини.

Світлана НІКОЛАЄНКО,

начальник відділу охорони навколишнього середовища ПрАТ «Миронівська птахофабрика»

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

22 лютого 2016, 11:46

Теги статті:
вода  Миронівська птахофабрика  
Голосів:
2
02

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"