kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Канівські податківці інформують

Справляння податків – важлива місія

Створення податкової системи, яка б у своїй основі мала чітку організацію стабільної сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, було актуальним з перших днів незалежності України.

На Канівщині  податкову службу було створено 1 липня 1990 року відповідно до Постанови Ради Міністрів УРСР від 12.04.90 р. за №74 : це Державна податкова інспекція по місту Каневу та Державна податкова інспекція по Канівському району . Інспекції створилися на базі відділів державних доходів міськфінвідділу та райфінвідділу. Першими керівниками інспекцій були в місті Каневі Картавенко Валентин Андрійович,  а в Канівському районі Яценко Анастасія Дмитріївна.

На протязі  6-ти років існування інспекцій йшла активна робота по вдосконаленню податкової служби . За цей період в м. Каневі та Канівському районі в декілька разів зросла кількість підприємців, підприємств, обсяги надходжень платежів до бюджету, збільшився обсяг контрольно- економічної та  перевірочної роботи.

Згідно Указу Президента з 30 жовтня 1996 року  проходить реорганізація податкових інспекцій шляхом об”єднання інспекцій та скорочення кадрів, вихід з підпорядкування Міністерству фінансів .

 Дві канівські податкові інспекції 25 листопада 1996 року згідно наказу ДПА В Черкаській області  об”єднуються в одну -  Канівську об”єднану державну податкову інспекцію.

Начальником об”єднаної інспекції було призначено Яценко Анастасію Дмитрівну.

24 жовтня 2005 року Президентом України Віктором Ющенко був підписаний Указ “Про день працівника податкової служби України” згідно з яким 2 липня стало офіційним святом податківців. І це дозволило відновити історичну справедливість щодо створення податкової служби в Україні.

Роки, що минули з моменту створення Канівської ОДПІ, на практиці підтвердили, що створення сучасної структури органів державної податкової служби - це динамічний процес, продиктований конкретними соціально - економічними умовами. За цей час у Канівській ОДПІ створено ефективну податкову структуру, здатну забезпечувати стабільне надходження коштів до державного та місцевих бюджетів.

За двадцять років податкової служби вже зроблено немало. І найголовніше -створено колектив висококваліфікованих податківців, які розуміють свій професійний обов’язок, з відповідальністю ставляться до дорученої справи. Нормою нашої повсякденної практики є ідеологія партнерських відносин між державою та платниками податків, зменшення податкового тиску та зміцнення податкової дисципліни. На пройденому шляху були не лише досягнення, а й виникало чимало проблем. Але основними принципами якими ми керуємося є прозорість і чіткість. І на сьогодні ми з гордістю визначаємо, що представляємо службу, яка відповідає сучасним критеріям, здатна забезпечувати виконання законів, наповнення бюджету країни.

Ми входимо у новий відлік часу, оцінюючи і аналізуючи пройдене.

Якщо порівняти, що  в 1998 році до Зведеного бюджету Канівською ОДПІ було спрямовано 10,8 млн. гривень, то  в  2009-му році надходжень до Зведеного    бюджету становило 98,5млн.гривень. І п'ять місяців цього року стало ще одним відчутним кроком на шляху до  виконання планових показників. За  підсумками   січня–травня 2010 року у Зведений бюджет мобілізовано 50,5 млн.грн.. В порівнянні з відповідним періодом минулого року до Зведеного бюджету у 2010 році мобілізовано на 1,6 млн.грн. більше, що складає 148,1 %..

 До Державного бюджету за січень-травень 2010 року мобілізовано 22,3 млн.грн, більше відповідного періода минулого року на 8,9 млн.грн., або 166,8%.

Незважаючи на те,що чисельність працівників інспекції весь час скорочується (від 68 осіб до 43).

Важливо, що збільшити надходження до бюджету нам вдалося не за рахунок податкового тиску, а шляхом удосконалення контактів з платниками. Зрозуміло, що не можна ставити платників в один ряд, бо серед них є ті хто намагається чесно сплачувати податки, та ті, хто не бажає ділитися з бюджетом своїми прибутками. Зрозуміло, що працювати нам доводиться в обох напрямках, тільки методи впливу на платників різні. Це проведення зустрічей у трудових колективах, спілкування з керівниками підприємств, з’ясування їх проблем, внесення пропозицій.

 Це лише частина результатів повсякденної кропіткої праці  колективу інспекції, усіх без винятку. Діяльність державної податкової служби спрямовується  на підвищення  рівня добровільної сплати податків, вдосконалення механізмів їх адміністрування, зокрема створення автоматизованої системи адміністрування податку на додану вартість.

В життя втілюється довгострокова програма модернізації державної податкової служби України.

 Актуальним питанням залишається подання звітності в електронному вигляді, що має значні переваги та  відповідає нинішнім прогресивним вимогам часу.

  Недосконалість податкового законодавства в деякій мірі створює певні непорозуміння з платниками податків. Податківці надіються на прийняття нового  Податкового кодексу, що вирішить багато спірних питань щодо неоднозначного тлумачення податкового законодавства.

 Одним із перших та необхідних кроків у зазначеному напрямі є реформування податкової служби України в комплексі із законодавством, що регулює податкові відносини держави та платника податків.

     Працівники Канівської ОДПІ не залишають поза увагою проблеми, пов’язані з виплатою заробітної плати. І не лише тому, що з виплатою боргів чи легалізацією доходів до бюджету надійдуть податок з доходів фізичних осіб та інші платежі. А тому, що захист прав і законних інтересів громадян – один з пріоритетів податкової служби.

   З початку року активізована робота з легалізації отриманих доходів, здійснюється постійний контроль за підприємствами, установами, організаціями та підприєм-цями, які зменшили перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб, проте отримують прибутки, нарощують обсяги виробництва, здійснюють виробничу та фінансово-господарську діяльність і водночас не виплачують заробітну плату або виплачують її у розмірі, меншому за встановлений законодавством рівень.

Відповідних результатів податківці не досягли б без кращих підприємств – сумлінних платників податків: Канівська ГЕС(керівник- Синенко І.В.)., ПП «КАТРЕК» (керівник –Литюк С.А. ), ЗАТ „Канів-Дніпробуд”  (керівник- Савенко В.М.), ТОВ „Канів СГЕМ”( керівник Білий Г.М.), ПП. «БВМ-транс» ( керівник- Буряк В.М. ).

Як стверджує світовий досвід, податки мають не стягуватися, а сплачуватися добровільно. Тому в місті та районі створюються такі умови, за яких платники не можуть уникнути оподаткування. Добровільність сплати податків залежить і від того, наскільки платники обізнані з законодавством та усвідомлюють необхідність їх сплати.

Переконаний, що податкову культуру, збільшення надходжень платежів до бюджету можна забезпечити лише через прозорість, через масово-роз’яснювальну роботу. В цьому не обійтись без засобів масової інформації. З працівниками місцевих ЗМІ у нас ділові і тісні стосунки.

Тому виховання такої податкової культури, за якої платник податків вважає сплату податків справою честі, для нас має неабияке значення. Безумовно цей конституційний обов’язок, кожен громадянин має чітко усвідомити. Таким чином він дбає про добробут пенсіонерів та інвалідів, учителів і лікарів, учених і військових, зрештою власних дітей, матерів і батьків, бабусь і дідусів - усіх тих, перед ким і держава і він особисто мають соціальні зобов’язання.

Вагомий внесок в становлення податкової служби  внесли та вносять  і наші ветерани податкової служби, які нині є  волонтерами податкової служби із значним багажем податкових знань та довгорічним авторитетом серед населення.

І нинішнє, і майбутнє покоління податківців завжди згадуватимуть теплим словом тих, хто стояв біля витоків створення податкової служби. Їх сумлінне ставлення до обов”язків, високий професіоналізм, служіння інтересам суспільства, завжди будуть прикладом для наслідування.

Бажаємо вам, шановні ветерани податкової служби, міцного здоров‘я, щастя та довголіття!

Тож День податкової служби - це наше спільне свято: і податківців, і платників податків. Я бажаю усім міцного здоров’я, миру, злагоди і добробуту А своїм колегам хочеться побажати  високого професіоналізму в роботі, поступового наближення податкової служби до європейського рівня, тільки добровільності сплати податків платниками та родинного тепла кожній родині.

 Вірю, що, об’єднавши зусилля на основі партнерства і взаєморозуміння, ми зможемо досягти багато, і насамперед – економічної могутності та розквіту нашої України.

Шановні колеги! Зі святом вас - Днем працівника державної податкової служби України!

Начальник Канівської ОДПІ  Умриш Б.В.

 

 

Чи може платник фіксованого податку – фізична особа торгувати на ринку маслами без застосування РРО? 

  Перелік підакцизних пально-мастильних матеріалів визначено Законом України від 11.07.96 р. "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)" № 313/96-ВР (зі змінами та доповненнями).

До нього (переліку) включено легкі дистиляти, спеціальні бензини (уайт-спірит та інші), бензини авіаційні, паливо бензинове реактивне, інші легкі фракції, середні дистиляти, гас (керосин), бензини моторні, ВКД до бензинів, важкі дистиляти (дизельне пальне). Мастила та інші масла, мазут не входять до переліку підакцизних пально-мастильних матеріалів (коди за УКТ ЗЕД 2707 10 10 00 - 2707 99 99 00, 2710 00 81 - 2710 00 98, 2710 00 71 00 - 2710 00 78 00).

Згідно Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.97 р. № 1442 (зі змінами та доповненнями), роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу автозаправних станцій (АЗС), призначених для заправки транспортних засобів моторним пальним. Продаж цих товарів у дрібній розфасовці здійснюється також через спеціалізовані магазини, що продають товари господарського вжитку. Масла і мастила в тарі мають зберігатися на стелажах у спеціально відведеному місці АЗС, у дрібній розфасовці на стелажах у спеціалізованих магазинах. Усі зразки супутніх товарів та нафтопродуктів у дрібній розфасовці мають бути виставлені в асортименті, наявному у суб'єкта господарської діяльності, у вітринах приміщення АЗС, на прилавках і у вітринах спеціалізованих магазинів з ярликами цін (цінниками), оформленими в установленому порядку.

У ст. 10 Закону від 06.07.1995 № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (із змінами та доповненнями) зазначено, що окремі категорії суб'єктів підприємницької діяльності звільняються від обов'язкового застосування РРО залежно від форм та умов проведення діяльності. Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 р. № 1336 "Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (зі змінами та доповненнями) затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

 Існує також низка товарів, які пунктом 47 Правил торгівлі на ринках заборонено до продажу на ринку. До таких товарів належать:

- вогнепальна, газова, пневматична, холодна зброя, бойові припаси та спеціальні засоби самооборони; 

- готове армійське спорядження, а також тканини, що використовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, формене обмундирування; 

- білизна зі штампом організацій та підприємств;

- наркотичні засоби; 

- паливо для транспортних засобів, гас, мазут; 

- балони зі скрапленим газом;

- вироби піротехнічні побутові та вибухові засоби;

- порнографічні видання.  

 Таким чином, платник фіксовано податку - фізична особа має право займатися роздрібною торгівлею масла на ринку без РРО ( у дрібній розфасовці на стелажах у спеціалізованих магазинах).

 

Канівські податківці за легалізацію трудових відносин

Як відомо, основним бюджетоутворюючим джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Кошти, сплачені до місцевих бюджетів у вигляді податку з доходів, пізніше повертаються жителям міст і сіл соціальними виплатами, роботою по благоустрою тощо. За січень-травень 2010 року надходження податку з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету нашого міста склали 23,1 млн. грн. Крім пожвавлення економічної ситуації в регіоні, на збільшення надходжень позитивний вплив справили заходи, спрямовані на ліквідацію «тіньових» форм оплати праці.

Протягом 5 місяців 2010 року працівниками підрозділу оподаткування фізичних осіб Канівської ОДПІ проводилась робота з виявлення фактів виплати заробітної плати з порушенням вимог чинного податкового законодавства. Під час рейдів перевірено 95 суб»єктів  підприємницької діяльності, виявлено123 неоформлених найманих осіб, легалізовано доходу 121,9 тис. грн.., донараховано податку з доходу фізичних осіб 18,3 тис. грн.
   Але головним своїм завданням податківці вважають не тільки виявлення та покарання порушника, а й створення у суспільстві атмосфери нетерпимості до порушень податкового і трудового законодавства. Податкова служба закликає усіх працівників про факти зазначених порушень повідомляти органи прокуратури та податкової служби.

 

Хто і як повинен сплачувати за землю

     Плата за землю відповідно до ст. 2 Закону «Про плату за землю» від 03.07.92 р. №2535-XII (зі змінами та доповненнями, за текстом – Закон №2535-XII) справляється у вигляді податку на землю або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.
     Якщо фізична особа є землевласником або землекористувачем, то плата за землю справляється у вигляді податку на землю. Право власності або користування підтверджується державним актом.

Важливо знати, що навіть якщо у фізичної особи немає документів про право власності або використання землі, яка належить їй, така особа всеодно зобов'язана сплачувати податок на землю, оскільки одержання такого документа є добровільним і податок нараховується не за фактом наявності державного акта, а за даними державного земельного кадастру. До податкової служби щокварталу надходить інформація від регулюючих органів і установ, у тому числі нотаріусів, БТІ і Держкомзему України. На підставі цих даних органи державної податкової служби ведуть облік (реєстр) землевласників, землекористувачів і орендарів.

Якщо особа є орендарем землі державної або комунальної власності, то вона вносить орендну плату. Підставою для нарахування плати є договір про оренду землі, що набирає сили після державної реєстрації. Якщо особа орендує земельну ділянку у приватної особи, то вона виплачує власникові орендну плату, а власник ділянки розраховується за землю з державою.
     Законодавством для фізичних осіб передбачено низку пільг щодо сплати земельного податку. Зокрема, від податку звільняються: інваліди I та II груп; громадяни, що виховують трьох і більше дітей; громадяни, у яких члени родини проходять термінову військову службу; пенсіонери; ветерани війни, а також інші особи, що користуються пільгами відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (зі змінами та доповненнями); особи, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС.

Для зазначених осіб надаються пільги на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, установлених Земельним кодексом: для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га;

для садівництва – не більше 0,12 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будинків і споруджень (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,1 га; для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,1 га;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га.

Законодавство надає також пільгу щодо податку на землю власникам ділянок, земельних часток (паїв) на період дії Закону «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. №320-XIV (зі змінами та доповненнями) за умови передачі ділянок і паїв в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

Якщо фізична особа приватизувала дачну або садову ділянку, то вона зобов'язана самостійно сплачувати податок на землю, якщо не приватизувала – його сплачує власник садового або дачного товариства. У такому разі особа відшкодовує товариству суму податку. І в першому, і в другому разі фізична особа має право на всі передбачені Законом пільги. Слід підкреслити, що пільга поширюється лише на одну земельну ділянку по кожному виду цільового призначення.

Земельний податок громадяни сплачують у відділенні банку або в сільській раді за місцем розташування земельної ділянки. Плата за землю вноситься двічі за рік рівними частинами: до 15 серпня і до 15 листопада. При цьому до 15 липня податкові інспекції (на підставі наявної в податковій службі інформації) розсилають усім платникам повідомлення, в якому зазначається сума податку на землю і номер відповідного рахунку.
     Якщо фізична особа не одержала повідомлення, вона може самостійно звернутися до податкового органу і сплатити необхідну суму. Уточнити грошову оцінку землі та дізнатися, чи було її взагалі проведено, а також дізнатися про суму, яку потрібно внести, можна у податковій інспекції району за місцем розташування земельної ділянки і в місцевій раді.
     Зазначимо, що за несвоєчасну сплату податку на суму боргу нараховується пеня з розрахунку 120% річної дисконтної ставки Нацбанку України (на день появи податкового боргу або на день його погашення) за кожен календарний день прострочення.
     Крім пені нараховується штраф, розмір якого залежить від кількості днів прострочення і становить від 10 до 50 % суми заборгованості.

 

 Збільшення надходжень до бюджетів – завдання операції „Бюджет”

З платниками податків які відібрані для відпрацювання в рамках виконання операції «Бюджет» за квітень–травень поточного року податківцями Канівської ОДПІ проведено ряд оперативно-профілактичних та контрольно-перевірочних заходів, що дали можливість виключити 1 платника з ризикової категорії.

Крім цього, враховуючи звітність що подана за І квартал поточного року уже розпочато роботу по збільшенню надходжень до бюджетів за рахунок руйнування схем ухилення і мінімізації сплати податків.

 

Щодо окремих питань справляння ПДВ у 2010 році

Державна податкова адміністрація України надсилає до відома та керівництва в роботі Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 20 травня 2010 року №2275-УІ, який набув чинності 16 червня 2010 року (опубліковано в газеті „Голос України” 16.06.10 №109).

Відповідно до пункту 3 Розділу ІІ „Прикінцеві положення” з дня набрання чинності цим Законом до 1 січня 2011 року зупиняється дія підпункту „б” підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону України „Про податок на додану вартість” та в цей період застосовується в наступній редакції:

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту кожного наступного податкового періоду лише в частині суми податку фактично сплаченої отримувачем постачальникам товарів (послуг) та при імпорті і включається до розрахунку бюджетного відшкодування наступного звітного періоду;

залишок від’ємного значення, за яким не проведено розрахунків з постачальниками відображається в податковій декларації з податку на додану вартість окремим рядком для визначення суми податку, яка може підлягати відшкодуванню в частині сплачених сум податку в наступних звітних періодах;

залишок від’ємного значення після бюджетного відшкодування відображається у декларації з податку на додану вартість окремим рядком та включається до складу податкового кредиту починаючи з першого звітного періоду 2011 року.

З урахуванням вищезазначеного, Державна податкова адміністрація України повідомляє такий порядок відображення в податковій декларації з податку на додану вартість вказаних операцій.

Починаючи із звітності за червень 2010 року значення рядка 26 включається до рядка 23.2 декларації наступного звітного періоду тільки в частині сум податку, сплачених постачальникам у попередніх податкових періодах та в обов’язковому порядку враховується при визначенні суми податку, яка підлягає відшкодуванню із бюджету (рядок 25.1 чи рядок 25.2). Залишок значення рядка 26 в частині сум податку, по яких не проведено розрахунки з постачальниками, зберігається у зазначеному рядку до моменту формування податкової звітності за звітний період, у якому проведені розрахунки з постачальниками.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до Розділу ІІ „Прикінцеві положення” пункт 8 Закону (стосується внесення змін до Закону України „Про податок на додану вартість) набирає чинності з початку наступного звітного (податкового) періоду, за періодом, на який припадає набрання чинності цим Законом, тобто з 1 липня 2010 року.

Заступник Голови О.М.Любченко

 

 

Верховна Рада України прийняла за основу проект Податкового кодексу

Законопроектом (реєстр. 6509) пропонується визначити принципи побудови податкової системи, перелік податків, зборів та інших обов'язкових платежів, що підлягають сплаті до бюджетів всіх рівнів, методику їх обчислення, ставки оподаткування, правовий стан платників податків, порядок адміністрування податків, а також порядок і умови застосування фінансових санкцій до платників податків за порушення податкового законодавства.

Зокрема, проект містить положення про компетенцію органів державної влади та місцевого самоврядування в частині запровадження, зміни та скасування податків, перелік основних прав та обов´язків платників податків, перелік фінансових санкцій, що можуть бути застосовані до платників податків у зв´язку із порушенням податкового законодавства.

Документом передбачено заміну ідентифікаційного номера особи на реєстраційний номер облікової картки такого платника. При цьому, раніше надані платникам ідентифікаційні номери будуть прирівняні до номерів реєстраційних карток. Запроваджується обов'язкове подання декларації великими і середніми підприємствами в електронній формі із застосуванням електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, та поданням підтвердження такої звітності на паперових носіях.

Проектом запропоновано впровадити методологічні засади визначення об´єкта оподаткування податком на прибуток, максимально наближені до бухгалтерського обліку, які передбачають, що визнання та класифікація доходів і витрат, здійснюється за принципом "нарахування та відповідності доходів та витрат", прийнятим у бухгалтерському обліку, тобто, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів, з урахуванням певних обмежень.

Інвестиційно-інноваційна складова реформування цього податку: забезпечуватиметься поетапним зниженням ставки податку на прибуток з 25 до 20 відсотків (2011 році - 20 відсотків, 2012 році - 19 відсотків, 2013 році - 18 відсотків, 2014 році - 17 відсотків). Крім того, передбачається надання спеціальних інвестиційних пільг, зокрема: у вигляді інвестиційно-інноваційного податкового кредиту; пільги на інвестування об´єктів інфраструктури, які передаються у державну або комунальну власність.

Також передбачені пільги з енергозбереження: звільнення від оподаткування 80 відсотків прибутку підприємств, отриманого від продажу деяких енергозберігаючих товарів власного виробництва промислового призначення; звільнення від оподаткування 50 відсотків прибутку, отриманого від здійснення енергозберігаючих заходів та реалізації енергоефективних проектів підприємств, які займаються розробленням та використанням енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів.

Положення розділу "Податок на доходи фізичних осіб", зокрема, передбачають розширення податкової бази шляхом запровадження оподаткування за ставкою 15 відсотків частини суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, які виплачуються платнику податку з Пенсійного фонду чи бюджету згідно із законом, що перевищує законодавчо встановлену станом на 1 січня звітного податкового року граничну суму заробітної плати, з якого сплачуються страхові внески.

З метою вирівнювання диспропорцій (дискримінації) в розмірі наданих податкових соціальних пільг для осіб, які мають двох та більше дітей, запроваджується 100-відсоткова податкова соціальна пільга на кожну дитину (50% мінімальної заробітної плати) кожному з батьків з одночасним вилученням права на додаткову стандартну податкову соціальну пільгу одному з батьків.

Крім того, для зниження податкового навантаження для населення пропонується: встановлення нульової ставки оподаткування для успадкованих сум знецінених грошових заощаджень; звільнення від оподаткування вартості орденів, медалей, кубків тощо, якими відзначаються переможці змагань, конкурсів, та незначних подарунків, якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року; скасування вимоги щодо наявності права платника податку на податкову соціальну пільгу для звільнення від оподаткування нецільової благодійної допомоги у розмірі 140% прожиткового мінімуму для працездатної особи (сукупно на рік). Передбачається також коригування алгоритму нарахування податкової знижки (податкового кредиту) - при її обрахунку. Загальний річний дохід зменшуватиметься на суму відрахувань, сплачених до фондів пенсійного та соціального страхування.

У розділі врегульовано правила визначення бази оподаткування та порядок оподаткування доходів самозайнятих осіб, включаючи осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. При цьому, для фізичних осіб-підприємців впроваджуються подання декларації лише за підсумками року та авансові платежі протягом року, які розраховуються підприємцем самостійно, але не менше 100% платежу за минулий рік у співставних умовах.

З метою стимулювання інвестицій у будь-яких секторах економіки у розділі запропоновано уніфікацію підходів до оподаткування пасивних доходів у вигляді доходів від інвестицій. Так, передбачається вирівнювання умов оподаткування дивідендів та процентів шляхом встановлення однакової ставки податку 5 відсотків, починаючи з 2013 року.

За матеріалами web-сайту ДПА України

 

 

Щодо Закону України N 2275 від 20.05.2010 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"

Законом України N 2275 від 20.05.2010 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" внесено зміни до ряду законодавчих актів. Основні зміни стосуються правил сплати податку на прибуток, ПДВ, акцизного збору, деяких ресурсних і рентних платежів, а також податкових перевірок.

Закон, крім деяких його положень, набрав чинності з дня опублікування- 17 червня 2010 року. Так, Законом N 2275 внесено змінами, зокрема, до:

1. Закону "Про державну податкову службу", відповідно до яких при отриманні органом податкової міліції інформації про ухилення платника податку або найманої особи від оподаткування при нарахуванні (виплаті, отриманні) заробітної плати, інших виплат та відшкодувань, які підлягають оподаткуванню, у тому числі у вигляді додаткових благ, збору до Пенсійного фонду та внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, керівник відповідного податкового органу має право прийняти рішення про проведення позачергової податкової перевірки такого платника без його попереднього попередження. Таке рішення вручається платнику податку перед початком проведення зазначеної перевірки.

Разом з цим, Законом встановлено, що проведення планової або позапланової виїзної перевірки може бути зупинено на термін не більше 30 робочих днів за рішенням керівника податкового органу, яке оформляється наказом, з подальшим її поновленням на невикористаний строк.

2. Закону «Про податок на додану вартість» згідно з якими звільняються від оподаткування операції з ввезення природного газу відповідно до зовнішньоекономічних контрактів.

Зобов’язано платників податку подавати органу державної податкової служби на безоплатній основі разом з податковою декларацією за відповідний звітний період копії реєстрів виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді.

Державна податкова адміністрація повинна розробити та розмістити на своєму офіційному веб-сайті програмне забезпечення з відкритим кодом для ведення обліку записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді і забезпечує його безоплатне розповсюдження (включаючи зміни і доповнення) шляхом надання можливості для копіювання такого програмного забезпечення як через Інтернет, так і шляхом запису на носії інформації.<>p 3. Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Встановлено, що у 2010 році у складі валових витрат платника податку враховується 20 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, яке утворилося станом на 1 січня 2010 року.

У 2011 році сума від'ємного значення, яка відповідно до абзацу першого цього пункту не була врахована у складі валових витрат, та від'ємне значення об'єкта оподаткування, яке виникло у 2010 році, підлягають включенню до складу валових витрат без обмежень.

Платник податку, крім банків та інших фінансових установ, який отримує дохід від будь-якої діяльності більше ста мільйонів гривень на рік, повинен у наступному році подати на адресу податкового органу фінансовий звіт у терміни, встановлені законодавством для його подання.

Також встановлено нові правила формування резервів банками та небанківськими фінансовими установами.

4. Закону "Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби", згідно яких не підлягають оподаткуванню акцизним збором вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів, експортованих за межі митної території України, якщо їх вивезення у митному режимі експорту (реекспорту) було засвідчено вантажною митною декларацією з належною відміткою митного органу.

5. Закону "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)", якими збільшено ставки акцизного збору на: пиво із солоду (з 0,31 грн. за 1л до 0,74 грн.); інші спеціальні бензини та інші легкі дистиляти(з 20 євро за 1000 кг до 132 євро); бензини моторні (з 110 євро за 1000 кг до 132 євро). Також заборонено реалізацію на території України підакцизних нафтопродуктів, які не відповідають національним стандартам України та міждержавним стандартам, чинним в Україні.

Крім того, зміни внесено до Законів: - "Про оплату праці"; - "Про систему оподаткування"; - "Про товарну біржу" та інші».

WayBe

1 липня 2010, 10:19

Теги статті:
ОДПІ  податкова  
Голосів:
1
10

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"