kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Історія 

Вірний заповітам Кобзаря. Омеляну Ковалю – 95

24 лютого виповнилося 95 років Омеляну Ковалю, довголітньому активісту ОУН, видатному діячу національно-патріотичного руху української молоді у західній діаспорі.

Омелян Васильович Коваль народився у 1920 році в с. Рахиня на Прикарпатті. З початком війни у вересні 1941 його заарештували німецькі окупанти за утвердження української влади в рідному селі на підтримку Акту проголошення Української Держави 30 червня Степаном Бандерою у Львові. До 1944 року молодий патріот був в’язнем тюрми Монтелюпіх у Кракові, згодом нацистських концтаборів Аушвіц, Маутхаузен та Ебензеє. У Аушвіці Омелян тримався з Василем Бандерою, братом Степана та іншими членами ОУН. Німці називали їх «Бандера-групе». Після війни підтримував дружні та ділові стосунки із Степаном Бандерою. Спілку української молоді (СУМ) у західній діаспорі О.Коваль очолював з 1958-го – 20 років. У 1963 сумівці активно збирали кошти на спорудження пам’ятника Шевченку у Вашінгтоні.   

У 1980-90-х Омелян Васильович входив до складу Правління Західної Діаспори в Українській Всесвітній Координаційній Раді та був заступником голови Європейського Конгресу Українців. За його ініціативою у 1995 році було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка. 

Вперше могилу Кобзаря О.Коваль відвідав у серпні 1992 року під час заходів святкуваннях 50-ліття УПА в Україні. У Ювілейному Альманасі 1945-2005 років Українського Допомогового Комітету в Бельгії виданого у під редакцією Омеляна Коваля описана поїздка до Канева. «Вівторок був призначений на відвідини Канева, де на Чернечій Горі спочиває Національний Пророк – поет Тарас Шевченко. Це були незабутні хвилини духовного наснаження прочан, що прибули вперше відвідати шану тому, хто покликав український народ до боротьби за свою Державу. І саме в тому моменті, коли наші паломники вступали на верхні сходи пам’ятника, з голосників залунали урочисті звуки «Заповіту», після чого відбулося складення вінка. Від групи відвідувачів промовив мгр О.Коваль, а у відповідь йому сказав святочне слово директор Музею, що прибув до пам’ятника, щоб зустріти гостей з діаспори». Того дня у книзі для відвідувачів музею голова УДК залишив запис: «Ми прибули в числі тридцять осіб з Бельгії, щоб поклонитись нашому духовному Батькові і Вчителеві та національному Пророкові в 50-ліття створення УПА, яка рвала кайдани неволі і в першу річницю Незалежності України. 10.8.1992 р. Коваль Омелян, голова Укр. Допомогового Комітету в Бельгії».

У 1996-1999 роках я мав листування з Омеляном Ковалем в питаннях історії національно-визвольного руху. Для підготовки до Всеукраїнських Єфремовських читань у Черкаському університеті у 1996 році Омелян Васильович надав нам матеріали про Макара Кушніра, уродженця Черкас, видатного діяча ОУН в Європі у 1930-х роках, друга і сподвижника Євгена Коновальця. В одному з особистих листів у липні 1999 року про діяльність товариства «Просвіта» у Каневі він зазначив: «Тішить нас, що ви і ваші однодумці працюєте над духовним відродженням нашого народу, чого доказом є ваша активність на культурному полі. Зокрема культ Шевченка і промінювання його ідей в народі, може піднести національну свідомість і змити чужий нанесений намул на духовність українського народу. Тоді також можна буде успішно вивести з національного організму нукліди рабства й ідолопоклонства чужим богам. Потрібна затяжна праця і завзята боротьба, щоб Україна була українською. Бажаємо вам успішної праці і гарту до боротьби за осягнення українського ідеалу».

У своє 80-річчя Омелян Васильович серед привітань громадських організацій України й діаспори отримав вітання і від короля Бельгії Альберта ІІ. Навесні того ж року він знову відвідав могилу Шевченка. Через рік під час нашої зустрічі в Києві на ІІІ Всесвітньому Форумі Українців п. Омелян з цікавістю розпитував чи долучається молодь, зокрема «Пласт» до державотворчих акцій на Чернечій горі. На передодні свого 90-річчя Указом Президента України за «вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю» О.Коваль нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.      

Омелян Васильович довгий час очолював Український Допомоговий Комітет в Бельгії. У грудні 2012 року під час перебування в Німеччині, як предстаиник ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка і ГО «Благодійний фонд «Тарасова земля» я домовився з активом  Товариства Українців Бельгії про зустріч з питань подальшої співпраці. 28 грудня в Брюсселі в центральному офісі ТУБ ми провели «круглий стіл» з питань часткової передачі на Україну архіву українських громадських організацій Бенілюксу. Зокрема, це теми шевченкіани та видань з історії визвольної боротьби пов’язаної з Наддніпрянщиною. У заході взяли участь: Омелян Коваль, його сини Юрій (архівіст ТУБ) та Зенон (дипломат, референт-перекладач у Європарламенті), Григорій Хома та Тереза Проць (школа українознавства у Льєжі) та Віталій Венгринович (голова ТУБ). Тоді Омелян Васильович відзначив, що при режимі Януковича навряд чи можливе відродження в Україні національної військово-патріотичної справи. Але час змінився…

 

Костянтин Андрієнко –  член ВУТ «Просвіта»

імені Тараса Шевченка, секретар ГО

«Благодійний фонд «Тарасова земля»

 

На фото: Юрій, Омелян Ковалі, К.Андрієнко в ТУБ, Брюссель 28.12.2012.

WayBe

24 лютого 2015, 20:19

Теги статті:
Коваль  ОУН  
Голосів:
5
05

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"