kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Податкова інформує

Інформація Канівської ОДПІ для платників податків.

Громадянин у спадщину від рідної тітки одержав земельний пай, але ще не є її власником. Чи сплачується податок з доходів фізичних осіб за таку спадщину та чи передбачені пільги щодо його сплати?

    Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується ст. 13 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-ІV ”Про податок з доходів фізичних осіб”, із змінами та доповненнями (далі – Закон № 889).

    Розмір оподаткування зазначених доходів залежить від об'єкта спадщини та ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем.

    Згідно з пп. 1.20.4 п. 1.20 ст. 1 цього Закону членами сім'ї фізичної особи є її дружина або чоловік, діти як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка (у тому числі усиновлені), батьки, баба або дід як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, брати чи сестри як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, онуки як фізичної особи, так і її дружини або чоловіка, інші утриманці такої фізичної особи або її опікуни, визнані такими відповідно до закону. 
    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

    Згідно глави 12 та 13 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 р. № 435-IV оподаткування спадщини, одержаної у вигляді земельного сертифіката, засвідчує право вимоги, тобто майнове право його власника. 

    При цьому оподаткування вартості майнового сертифіката, у вигляді якого одержано спадщину, є тотожним змісту корпоративних прав.

    Відповідно до пп. «в» пп. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону № 889 оподаткуванню за ставкою 15 % підлягає вартість об'єктів комерційної власності, до яких, зокрема, віднесено корпоративні права та майнові права (такі як право на інтелектуальну (промислову) власність тощо), успадкованих будь-якими особами незалежно від ступеня їх споріднення із спадкодавцем. 
    Таким чином, громадянин, який одержав протягом звітного податкового року дохід у вигляді вищезазначеної спадщини, зобов'язаний включити її вартість (суму) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 квітня року, наступного за звітним, річну податкову декларацію до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місцем постійного або переважного проживання платника податку) і сплатити податок за відповідними ставками з вартості (суми) об'єктів такої спадщини.

 

Про податкову соціальну пільгу багатодітним платникам податку 

З 1 січня 2010 року набрав чинності Закон України N 1343 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей" (далі - Закон N 1343).

Цей Закон прийнято з метою посилення соціального захисту багатодітних сімей, поліпшення їх державної підтримки, створення більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім'ях.

Згідно із пунктом 6 Закону N 1343 внесено зміни до статей 6 та 9 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон N 889).

Насамперед, зміни стосуються оподаткування заробітної плати багатодітних працівників, зокрема порядку та розмірів надання їм податкової соціальної пільги.

Так, починаючи з заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають та виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років, матимуть право на податкову соціальну пільгу у розмірі 200 % від розміру, визначеного у пп. 6.1.1 ст. 6 Закону N 889, - у розрахунку на кожну таку дитину.

Право на таку пільгу з 2010 року матимуть тільки багатодітні батьки (як мати, так і батько), які не тільки мають (за фактом народження), а й виховують неповнолітніх дітей.

При цьому за кожним з таких багатодітних платників податку продовжить зберігатися право на додатково одержання податкової соціальної пільги, визначеної у пп. 6.1.1 ст. 6 Закону N 889 (100 %).

Також, як і у минулих роках, у одного з багатодітних батьків - платників податку розмір місячного доходу (заробітної плати), що даватиме право на одержання 200 % податкової соціальної пільги буде дорівнювати сумі, визначеній у пп. 6.5.1 ст. 6 Закону N 889, збільшеної кратно кількості виховуваних неповнолітніх дітей.

Враховуючи зазначені зміні у порядку і розмірі надання податкової соціальної пільги, платникам податку, які матимуть підстави для одержання цієї пільги, слід поновити свої заяви працедавцю щодо одержання податкової соціальної пільги, зазначивши, що вони претендують на податкову соціальну пільгу, передбачену пп. 6.1.3 "е" п. 6.1 ст. 6 Закону 889. Крім заяви слід надати документи, що підтверджують, що платник податку не тільки має, а й виховує своїх неповнолітніх дітей.

Також, Закон N 1343 передбачає, що починаючи з 1 січня 2010 року до оподатковуваного доходу платника податку (батька чи матері), який виховує трьох і більше дітей, не буде включатися цільова благодійна допомога, яка надаватиметься резидентами - юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі (вартості).

 

 Скористайтеся податковим кредитом!

 Податковий кредит дає можливість повернути частину податку, який протягом року утримували з заробітної плати. Але, як і в будь-якій привабливій можливості, тут є деякі нюанси і обмеження, в яких Вам допоможуть розібратися фахівці податкових органів.

Завітайте до податкової інспекції за місцем проживання
для подання декларації на податковий кредит!

Якщо Вас це зацікавить, будь-ласка телефонуйте:0-800-501-007 (безкоштовно - зі стаціонарних телефонів)3-69-07, 3-20-29 до Канівської ОДПІ.  

 

 До уваги власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів!

   Офіційно техогляд завершено 15 грудня 2009 року.

Хто ж повинен був пройти техогляд? У 2009 році техогляду підлягали легкові та вантажні автомобілі, автобуси, мотоцикли, моторолери, а також транспортні засоби незалежно від року випуску, якщо вони використовувалися у комерційних цілях. Власники колісних  тракторів техогляд проходять щорічно.

Умисне непроходження техогляду тягне за собою несплату транспортного податку у визначений строк. Тому Канівська ОДПІ звертається  з прохання до власників транспортних засобів та інших самохідних машин сплатити податок згідно розміру ставок, встановлених законодавством.

 Також Канівська ОДПІ нагадує про необхідність своєчасної подачі Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та сплати податку.

    Платники податку, юридичні особи, самостійно обчислюють суму податкового зобов'язання щодо податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механі­змів за ставками, зазначеними у статті 3 Закону України «Про податок з власників транспо­ртних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

    Розрахунок податку складається на підставі бухгалтерських звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року і подається платником податку до органів державної податкової служби за місцезнаходженням у строки, визначені підпунктом 4.1.4 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільови­ми фондами» для річного звітного періоду, протягом 60 календарних днів після останнього календарного дня звітного (податкового) року тобто до 1 березня 2010 р.
    Якщо останній день строку подання Розрахунку припадає на вихідний або свя­тковий день, то останнім днем строку вва­жається наступний за вихідним або святко­вим робочий день.
    Платник податку може подати Розраху­нок до органу державної податкової служби на паперовому носії або в електронній формі. Розрахунок може бути надісланий до органу державної податкової служби поштою з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 10 днів (дата відправлення на поштовому штемпелі) до закінчення граничного терміну, установленого для подання Розрахунку податку.

 

 Громадяни-оформлюйте трудові відносини

    На сьогоднішній день заробітна плата є одним з основних джерел доходів громадян. Але, на жаль, тіньові процеси  у сфері виплати заробітної плати на даний час набули особливого поширення, а проблема боргів із виплати заробітної плати тягнеться не один рік.
    Легалізація трудових відносин та контроль за виплатою заробітної плати – основний напрямок роботи Канівської ОДПІ. Адже деякі працедавці затримують виплату заробітної плати, нараховують та виплачують її менше законодавчо встановленого рівня, порушуючи статті Основного Закону України – Конституції, щодо гарантій кожному громадянинові права на достатній життєвий рівень.

    Деякі підприємства платять своїм працівникам дві заробітні плати : офіційну і неофіційну („у конверті”). Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. А наслідки дуже невтішні – це перш за все відсутні надходження до пенсійного фонду, що прогнозує негаразди із пенсією, а відсутність запису в трудовій книжці позбавляє працівників пенсійного стажу, у разі ж звільнення по скороченню штатів або ж при виникненні проблеми зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційну виплату і оплату лікарняного листа – то ж ніяких соціальних гарантій ще й звільнити можуть у будь який час без вихідної допомоги.

    Так, за наслідками перевірок на протязі 2009 року податківцями Канівської ОДПІ донараховано 31,7 тисяч гривень податку з доходів фізичних осіб, які надійшли до бюджету в повному обсязі. Податківці здійснили наступ на недобросовісних роботодавців і в 2009 році легалізували 313 осіб, які працювали без оформлення трудових відносин. Сума легалізованої заробітної плати становить 211 тисяч 500 гривень. Шановні громадяни, Канівська ОДПІ закликає Вас, маючи забезпечене сьогодення, задумайтесь над своїм майбутнім, заздалегідь подбайте про своє гідне пенсійне забезпечення, а про факти виплати заробітної плати „у конвертах” звертайтесь за телефоном 3-20-29.

 

Порядок проведення особистого прийому громадян посадовими особами  Канівської ОДПІ.

Особистий прийом громадян посадовими особами Канівської ОДПІ проводиться відповідно до Інструкції про порядок розгляду звернень та особистого прийому громадян в органах державної податкової служби, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 18.06.08 № 395.

Для особистого прийому громадян в Канівській ОДПІ існує спеціальна кімната – приймальня громадян.

Особистий прийом посадові особи адміністрації, до компетенції якої належить вирішення питань, порушених громадянином у зверненні, проводиться у прийомний день за графіком. У разі відсутності цієї посадової особи прийом здійснює посадова особа, призначена виконувати її обов’язки.

Попередній запис на особистий прийом до посадових осіб адміністрації є обов’язковим та закінчується не пізніше ніж за 5 робочих днів до календарної дати прийому.

Графік особистого прийому громадян із зазначенням прізвищ посадових осіб, днів і часів прийому розміщено на стенді у приміщенні інспекції за адресою: м.Канів, вул.. Енергетиків,16.

 

Як задекларувати іноземні доходи

     Іноземні доходи у складі річного оподатковуваного доходу 2009 року підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15%.

При отриманні протягом звітного року (2009 року) іноземних доходів загальна сума такого доходу відображається в пункті 1.4 розділу І Декларації. При цьому зазначаються: країна, місто, найменування організації, яка виплатила доход; місяць, в якому отримано іноземний доход; сума доходу— в іноземній валюті і в українських гривнях; сума сплаченого податку (утриманого за кордоном України) — в іноземній валюті і в українських гривнях.

   Сума отриманого доходу та сплаченого податку в іноземній валюті перераховується в гривні за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на час отримання такого доходу.

    Згідно з нормами міжнародних договорів, громадянин може зменшити суму річного податкового зобов’язання (тобто суму податку відповідно до законодавства України) на суму податків, сплачених за кордоном. Суму такого зменшення платник податку зазначає за визначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зменшення суми податку громадянин зобов’язаний отримати від державного органу країни, в якій сплачується такий доход, довідку про суму стягнутого податку, а також про базу його нарахування. Така довідка, легалізована консульською установою України у відповідній країні, надається при поданні декларації.

 

Електронна звітність – в інтересах платників податків

Канівська ОДПІ радить всім суб’єктам господарювання подавати податкову звітність в електронному вигляді. Очевидними перевагами для платників податків є наступні: економія робочого часу та коштів на придбання бланків, гарантоване оперативне відстеження змін до форм звітності, і не тільки податкової, арифметичний контроль за показниками декларації, безпаперова технологія подання звітності, уникнення витрат часу на черги при поданні звітності, надходження підтвердження приймання звітності.

    У 2009 році в Україні впроваджена централізована система подання податкової звітності до органів ДПС через центральний поштовий сервер ДПА України – zvit@sta.gov.ua, здійснено перехід до прийому електронної звітності платників податків засобами телекомунікаційного зв'язку через Оператора – на єдину електронну адресу – zvit@e-zvit.com.ua .
    Консультації з питань інсталяції та налагодження програмного забезпечення Системи формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних і реєстрів податкових накладних можна знайти на сайті ДПА України www.sta.gov.ua в розділі „Платникам податків про електронну звітність”---„Програмне забезпечення”.

Для того, щоб подавати податкову звітність в електронному вигляді платнику необхідно мати підключення до мережі Інтернет, програмне забезпечення для формування податкової звітності (наприклад „Бест-Звіт плюс”), у сертифікаційних центрах отримати посилені сертифікати електронних цифрових підписів і в податкову інспекцію надати договір та посилені сертифікати. На теперішній час платники можуть використовувати для шифрування електронної звітності засоби ЕЦП від акредитованих центрів сертифікації Державне підприємство „Українські спеціальні системи”, ЗАТ „Інфраструктура відкритих ключів”, ТОВ „Арт-Мастер”, Науково-виробнича фірма „Українські національні інформаційні системи”.

 Співробітництво платників податків з вищезазначеними центрами гарантує високий рівень захисту звітних даних від несанкціонованого доступу, значно прискорює отримання платниками квитанцій про підтвердження дати й часу подання звітності. Також у суб’єктів господарювання з’явиться можливість оперативно отримувати інформацію щодо стадії проходження електронної звітності та гарантію, що звіт буде вчасно доставлено до інспекції, в якій платник податків зареєстрований. Крім того, оператор забезпечує технічну та інформаційну підтримку, цілодобове прийняття звітів.

   У разі виникнення додаткових питань щодо подання звітності в електронному вигляді, звертайтесь до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси

 

Здаєте квартиру? Задекларуйте отримані доходи!

Канівська ОДПІ нагадує, що Вам необхідно задекларувати дохід отриманий у вигляді орендної плати від надання нерухомості в оренду до 1 квітня 2010 року. Відповідно до статті 9 підпункту 9.1.4. Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 року №889 орендодавці (в т.ч. квартироздавачі) зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок до бюджету (15% від доходу) у строки, встановлені законом для квартального податкового періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем такого звітного кварталу

    Договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню. Бланк Декларації можна отримати безкоштовно в податкових інспекція за місцем проживання.

   Подання декларації - це не лише конституційний обов'язок кожного громадянина та обов'язок, регламентований Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб", а й можливість добровільної сплати податків, від рівня якої залежить стан місцевих бюджетів, соціально-економічний розвиток регіонів та добробут громадян. Отже, бережіть свій час, заздалегідь задекларуйте отримані доходи, не чекайте 31 березня 2010 року – кінцевої дати подання Декларації про доходи!

 

Графік прийому громадян посадовими особами Канівської ОДПІ

 Дні прийому

Прізвище, ім’я, по батькові, посада

 Години прийому

  Понеділок

 Умриш Богдан Васильович,

Начальник інспекції

12.00-16.00

 Середа

 Верхогляд Надія Миколаївна,  перший заступник начальника інспекції

10.00-13.00

  П'ятниця

 Сіліцька Світлана Миколаївна, заступник начальника інспекції

10.00-13.00

Примітка:

По невідкладних питаннях  прийом громадян здійснюється щоденно протягом робочого часу.

Попередній запис громадян на прийом проводиться в часи роботи інспекції за  телефонами: 3-69-07, 3-21-58

Телефон довіри ДПА у Черкаській області: 33-91-17,33-91-34.

 

WayBe

15 лютого 2010, 10:54

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"