kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > KanivTV 

Європейські цінності в Україні: більшість поділяє, проте не усвідомлює

6 травня у Києві відбулася презентація масштабного проекту «Дні Європи 2014. Діалоги про цінності», який вже розпочався у 24 містах України. У рамках проекту заплановано перегляди фільмів про права людини, зустрічі з експертами у Вуличних університетах та за посередництва інтернету, виставки малюнків «Є краща сторона Європи». Організації з більш як 26 міст та містечок України вже заявили про своє бажання взяти участь у проекті.

Європейські цінності поділяє абсолютна більшість українців, переконаний директор Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження» Дмитро Шульга"Усі люди і на заході, і на сході, і на півдні та півночі, що мають різні політичні погляди, виступають за місцеве самоврядування, соціальну справедливість тощо. І ми знаємо, що в європейських країнах соціальна справедливість є реальною, а не декларованою. Немає й такого рівня корупції, яка, власне, і вивела людей на майдани", - говорить він. 

Окрім того саме за допомогою прикладів європейських країн ми можемо побачити, як зробити більш прозорим державне управління, вважає експерт. Саме тому дні Європи в Україні є ще однією чудовою можливістю нагадати українцям, що таке європейські цінності, і подискутувати, наскільки тотожними вони є українським. 

Дуже дієвими в даному контексті стали минулорічні "Вуличні євроуніверситети", під час яких мешканці українських міст мали змогу ознайомитися з карикатурами "Є краща сторона Європи", на яких зображені дві реальності - українська і європейська, відзначає керівник проекту Мережі центрів європейської інформації Олег Овчаренко.

"Цього року було випущено ще три комплекти цих карикатур, і наразі вони подорожують Україною. Зокрема, найближчим часом плануються виставки в Кременчуці, Каневі та Охтирці. Я сподіваюся також, що після завершення проекту карикатури продовжать мандрувати містами України, про що вже є домовленість з обласними бібліотеками", - говорить він.

 
За словами експерта, люди, які відвідують Вуличні університети, мають можливість побачити світоглядну різницю через спосіб ведення дискусії, донесення інформації, риторику з одного боку та іншого. Ще одним засобом, за допомогою якого Мережа центрів європейської інформації планує доносити свої думки, є документальне кіно, зауважує О. Овчаренко. "Вже другий рік поспіль в рамках відзначення Дня Європи ми співпрацюємо з фестивалем Docudays UА, - говорить експерт. - Ця співпраця надзвичайно ефективна. Фільм сам по собі є дуже ефективним подразником. Зміст же фільмів цього фестивалю змушує людей задуматися про те, що відбувається в Україні".
 
 
 
Програмний директор фестивалю Docudays UА Геннадій Кофман відзначив, що фестиваль є мандрівним та з жовтня по грудень подорожує регіонами України. Минулого року покази зіткнулися із значною протидією з боку влади - кінотеатри зачинялися раптово на ремонт, вимикалося світло тощо. "Відзначався нездоровий інтерес до фестивалю зі сторони спецслужб, - наголошує Г. Кофман. - Особливо цікавилися двома фільмами - "Революціонер з примусу" про події арабської весни та молодіжним альманахом "Поза Євро". Вже у жовтні був досить серйозний сигнал щодо протидії у південних та східних областях".
 
Разом з тим, незважаючи на перешкоджання та події, що почалися в листопаді 2013 року, фестиваль відбувся в 231 населеному пункті, підкреслює програмний директор. Багато показів переносилися на місцеві майдани, а їхні організатори були лідерами локальних Євромайданів.
 
"Для нас важливо продемонструвати ці фільми якомога більшій кількості людей. Тому такого роду співпраця є дуже корисною. Думаю, що часто відсутність інформації, про яку йде мова у фільмах, і є причиною тих казусів, що відбуваються у нас в країні", - зауважує Г. Кофман. Зокрема, на його думку, наразі дуже важливо до 25 травня демонструвати фільм "Путінські ігри", який увійшов до цьогорічної програми фестивалю "Ідеорупція".
 
 
 
За словами директора Інституту світової політики Альони Гетьманчук, під час Вуличних університетів у містах України учасники також мали можливість послухати лекції послів країн ЄС, експертів, політологів щодо перспектив європейського шляху. "Умови не завжди були простими, до нас підходило досить багато агресивних людей. Були випадки, коли міліції доводилося зупиняти напад на дипломатів. Проте загалом ми відвідали 18 міст і мали дуже багато жвавих дискусій", - відзначає вона.
 
На сьогодні дискусії є вже більш фаховими та проводяться не на вулицях міст, а в залах за участі регіональних еліт. Разом з тим паралельно планується також проводити виставки карикатур. Більш того, як повідомила А. Гетьманчук, з червня планується розпочати цей проект у Молдові.
 
"Думаю, що ті події, які відбуваються сьогодні, пов'язані з тим, що ні влада, ні громадянське суспільство не змогли пояснити іншій частині країни, що насправді вони підтримують європейські цінності, не усвідомлюючи цього", - наголошує директор Інституту світової політики.

17 травня День Європи святкує Канів

  • Про європейські цінності можна буде довідатися, відвідавши Європейський квартал з 10:00 на площі Шевченка.
  • У програмі презентації Європейських проектів, Євровікторина, Флеш-моб
  • 15 травня о 13:00 в актовій залі Канівської філії Східноєвропейського університету економіки та менеджменту показ фільму фестивалю Docudays UА  "Виховання Уляни"
  • 17 травня о 12:00 в залі засідань Канівського місквиконкому показ фільму фестивалю Docudays UА "Путінські ігри"
  • 17 травня 0 21:00 в залі засідань музею Т.Г.Шевченка (Тарасова гора) показ фільму фестивалю Docudays UА "Іграшки" та "Дивне кіно" під час Акції "Ніч музеїв" (вхід вільний).
  • Виставка карикатур "Є краща сторона Європи", на яких зображені дві реальності - українська і європейська в музеї Т.Г.Шевченка (Тарасова гора) із 17 до 31 травня 2014 року.

 
Довідково
 
Організатором проекту «Дні Європи – 2014. Діалоги про цінності» виступає Центр європейської інформації у Полтавській області та громадська організація Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» під егідою Мережі центрів європейської інформації Україниза підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Партнерами проекту виступають Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», Інститут світової політики та Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
 
Проект «Дні Європи в Україні-2014. Діалоги про цінності» передбачає привернення уваги громадян України до європейських цінностей та стандартів шляхом залучення до діалогу та до партнерства з Мережею ЦЄІ України активістів у районних центрах, експертів, вчених, режисерів, письменників. Кампанія відзначення Днів Європи в Україні у форматі «Я поділяю європейські цінності» проходить у містах України з 2011 року.
Яків Прогнімак

http://www.kanivtur.info

KanivTV

13 травня 2014, 23:30

Теги статті:
День Європи  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"