kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > З блогів 

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В КАНЕВІ ЗА 140 КМ ВІД КИЄВА?


У четвер, 20 лютого ц.р., коли канівчани отримали інформацію, що в День жалоби, оголошеної В.Януковичем, у Києві продовжилися запеклі бої між силовиками та майданівцями і було вбито за попередніми даними понад 70 осіб, а кількасот осіб було поранено, громадяни Канева вирішили організувати самооборону міста. 

Додавала тривоги й інформація про те, що шляхами Черкащини в південні регіони країни із столиці їдуть "евакуйовані" під тиском народного гніву силовики та тітушки, яких не дуже привітно зустрічають місцеві жителі, і внаслідок цього виникають сутички на дорогах і в районних та обласних центрах. Такі конфлікти сталися в Умані, Корсуні, Миронівці, Богуславі, Черкасах. Канів потребував захисту. Люди організувалися, і вже напрікінці дня в четвер штаб самооборони зайняв залу засідань Будинку рад по вул. О. Кошового, 2. Координаторами штабу стали депутат Канівської райради Микола Фесенко, депутат Канівської міськради Володимир Коржов, підприємець Олександр Корнєєв та голова Спілки воїнів-афганців Анатолій Сахно. Як повідомив кореспондентові "Дніпрової Зірки" Микола Фесенко, до якомога більшої кількості жителів Канева усіма можливими способами було доведено про створення штабу та потребу в людях, які готові стати на захист рідного міста на випадок небезпеки. 


Не минуло й години, як біля стін Будинку рад зібралося кілька сотень канівців. Частина з них мала в руках палиці, бити, держаки від лопат. Частина активістів привезла до Будинку рад автомобільні шини, частина взялася майструвати саморобні "їжаки" - дошки з вбитими в них цвяхами. Серед добровольців було багато канівських підприємців, молоді. 


У штабі склали списки активістів, а також власників автомобілів, які погодилися допомогти транспортом. Було створено кілька мобільних груп загальною чисельністю близько 140 осіб, які негайно роз’їхалися в чотири кінці міста: на виїзд у напрямку села Пекарі, на кругову розв’язку на Довжику, на київський поворот в район колишньої сільгоспотехніки та на підйом до шлюзу.

На блок-постах добровольці чергували по 4 год., потім їх змінювали чергові екіпажі. Біля виїзду на шлюз активісти зрізали й повалили впоперек дороги кілька дерев, трохи розтягли їх, утворивши вузький проїзд, через який пропускали транспорт за допомогою регулювальників.


ПЕРША НІЧ НА БЛОК-ПОСТУ

- Було страшно, адже пройшла інформація, що тітушки й силовики в місцях, де їх затримували, іноді застосовували навіть вогнепальну зброю, - розповідає учасник блок-поста біля шлюзу Андрій. - Ми зупиняли підозрілий транспорт, в першу чергу автобуси та вени, перевіряли їх. Водії та пасажири не завжди з розумінням ставилися до цього, іноді виникали конфліктні ситуації, але ми пояснювали причину своїх дій, і люди нас розуміли. Ніч пройшла в тривозі. Напруга вляглася тільки під ранок у п’ятницю. Коли настав світанок, подумалося: ми були готові до найгіршого, ми були готові ризикувати своїм життям, аби тільки наше місто спало спокійно.

- Усі чекали, що вирішить Верховна Рада, - каже координатор Володимир Коржов. - Але й після підписання меморандуму про дострокові президентські вибори та повернення до Конституції 2004 року ми розуміли: ще не все скінчено. Тому було вирішено залишили блок-пости на в’їздах у місто до кінця дня та в ніч з пятниці на суботу.

Друга ніч теж минула без пригод. Інформація про те, що буцім-то в Келеберді була якась стрілянина (господар помешкання, зачувши шум у дворі, вийшов на ганок і зробив попереджувальний постріл угору, у відповідь йому нібито-то теж відповіли пострілом) не підтвердилася. Про це заявив "Дніпровій Зірці" начальник канівської міліції Олександр Штейман.


До речі, у суботу вранці 22 лютого ц.р. О.Штейман мав розмову з активістами в штабі самооборони й просив їх не чинити протиправних дій у звязку з акцією "Звали пам’ятник Леніну", оголошеною по всій Україні. Кількома днями раніше в Каневі невідомі пофарбували холоші пам’ятника вождю одну жовтою, другу синьою фарбою. Він сказав, що руйнування пам’ятника Леніну в Каневі навряд чи призведе до суттєвих змін на краще, а ось людям старшого покоління завдасть болю. Його думку підримали координатори штабу Микола Фесенко й Володимир Коржов.

- Такі речі треба робити цивілізовано: ухвалити рішення на сесії міськради й перенести пам’ятник в інше місце.

Проте активісти вирішили по-своєму. По обіді в суботу пам’ятник Леніну в Каневі було зруйновано. На постаменті перед Канівською гімназією ім. І.Франка порожньо.

ЛЕНІН УПАВ. ТОЧКА ЗОРУ ВЕТЕРАНА

- Сприймаю цю подію як випускання пари, - ділиться враженнями ветеран Семен Григорович. - Хлопцям треба було кудись подіти свою нереалізовану енергію. Адже перебувати майже три доби в тривозі й очікуванні дуже складно. Ось вони і направили свою енергію в таке русло. Перемогою це назвати важко. Новій владі, яка, скоріш за все, невідовзі почне керувати містом і районом, краще подумати, хто і за які гроші буде асфальтувати розбиті за зиму дороги, звідки брати зарплату вчителям, які вчать наших дітей, лікарям, які надають медичну допомогу, зрештою, хто буде засівати наші поля, чим буде засівати, коли буде засівати. Зрештою, слід подумати, кого з достойних людей обрати мером Канева, щоб робив не день до вечора, а щоб людям у Каневі дійсно жилося краще. А Леніна звалити - мудрості не треба. Тим паче, захистити себе він не міг. Та вже й ми, старі люди, теж уже не можемо...

Як повідомив перший заступник Канівського міського голови Ігор Ренькас, загалом ситуація в Каневі за останні три доби залишається спокійною. У суботу в першій половині дня було знято всі блок-пости.

- На понеділок, 24 лютого ц.р. призначено позачергову сесію Канівської міськради, на якій, скоріш за все, буде розглядатися питання про призначення нової людини на посаду секретаря Канівсьбкої міськради.

- Це означає, що нинішній секретар міськради Олег Калніболоцький, який виконує обов’язки міського голови, написав заяву на звільнення?

- На сьогоднішній зустрічі з депутатами (у суботу - ред.) він підтверив, що має намір до понеділка таку заяву подати, - сказав І. Ренькас.

КОМЕНТАР КЕРІВНИКА МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "СВОБОДИ" ЮРІЯ ГАМАЛІЯ

- Сьогодні було названо дві кандидатури на посаду секретаря міськради, - сказав він. - Це депутат Євген Касич-Пилипенко, фракція ВО "Батьківщина", та Ігор Ренькас, перший заступник міського голови. Цілком можливо, що буде названо ще кілька прізвищ. У будь-якому разі, нового секретаря міськради в понеділок буде обрано. Та я вважаю, цього мало. Слід повністю переформатувати міську раду.

- Ви пропонуєте дострокові вибори депутатів Канівської міськради?

- Я пропоную дострокові вибори депутатів міськради одночасно з достроковими виборами
Канівського міського голови. Годі вже, наїлися безголів’я, - сказав Юрій Гамалій. - Вважаю, якщо таке рішення буде прийняте, то вже  на початку літа цього року можна провести перевибори.

СВІЧІ ПАМ’ЯТІ

У суботу 22 лютого о 18-й годині біля Будинку рад у Каневі відбувся мітинг-реквієм за воїнами, які полягли на Киїівському Майдані. Було запалено сотні поминальних свічок. Говорили святі отці. Говорили люди. В багатьох на очах бриніли сльози...


Матеріал взято з сайту канівського тижневика "Дніпрова Зірка"

Олекса

22 лютого 2014, 21:46

Теги статті:
Канів  революція  
Голосів:
7
16

Всього коментарів: 15

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"