kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Регіональні новини 

Урожай овочів на Черкащині цьогоріч удвічі вищий за її потреби, а картоплі – утричі

- У нас проблеми і коли нема врожаю, і коли є урожай. Цьогоріч якраз проблема із тим, що все вродило, - констатував генеральний директор ТОВ «Маїс» Сергій Осадчий під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі, де йшлося про проблеми забезпечення регіону власною продукцією рослинництва. 

 - Цьогоріч ми область посіяла 585 тисяч гектарів картоплі - і  зібрала понад 1 мільйон тонн. Потреби області у картоплі забезпечують 200 тисяч тонн, - констатував заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Олексій Сизоненко. - На сьогодні запаси картоплі майже повністю закладено до сховищ: до 67% - у населення, решта – у закритих закладах. Ми повністю забезпечили закриті та навчальні заклади овочами і картоплею. Щодо овочів, то було посіяно понад 20 тисяч гектарів – а вал складає понад 300 тисяч тонн. Враховуючи норми споживання, овочів виростили майже вдвічі більше потрібного. Тож область плодоовочевою продукцією цьогоріч забезпечена з надлишком.

Щоб вирішити проблему перевиробництва плодоовочевої продукції, Головне управління агропромислового розвитку запропонувало її збут до ряду регіонів – передовсім, південних – у зв’язку із тим, що там ця продукція дорожча. І ще частина продукції забезпечить овочами столицю.

– Водночас,  щоб не допустити різкого коливання цін, обласна влада уклала угоди із рядом фермерських господарств  - і на міжсезоння в області  закладено 2 тисячі тонн картоплі та інших овочів, - повідомив Олексій Сизоненко. -  Регулюватиме ціни на ринку  облспоживспілка, яка - у випадку підвищення цін - братиме продукцію у фермерських господарств і таким чином збиватиме ціну.

Переважна більшість овочів у області вирощується населенням та фермерами (таких у області понад 30),  СТОВи сьогодні цим майже не займаються.

За словами Олексія Сизоненка, перевиробництво овочевої продукції в області пов’язано з тим, що цьогоріч було і посіяно більше, і урожайність виявилася порядок вищою, ніж торік. Як результат - продукцію збували просто з поля, ціни на овочі знизилися у кілька разів.

- Ми передбачали перевиробництво картоплі, тому цьогоріч її не вирощували, - констатував генеральний директор ТОВ «Маїс» Сергій Осадчий. - Передовсім, наша компанія займається насінництвом - кукурудзи й соняшника,  але ми вирощували і картоплю (300 гектарів) - це гарний попередник під посіви  кукурудзи й соняшника. Цьогоріч ми відмовилися від картоплі, щоб уникнути збитків, бо не маємо сховища для неї. Два роки тому ми побудували сховище для яблук - ми вирощуємо їх, заклавши сад на 150 гектарів. Сховище розраховане на одночасне зберігання 4725 тонн яблук у регульованому газовому середовищі. Після такого зберігання яблуко потрапляє до споживача, ніби щойно зірваним із дерева. Частина наших  яблук іде на переробні підприємства області, де з них виготовляють  сік, частину  - завдяки овочесховищу – ми можемо зберігати до наступного сезону яблук. А нещодавно «Маїс» почав вирощувати ще й саджанці грецького горіха, перейнявши європейський досвід. Ми висадили 100 гектарів промислового саду.  В Україні промислових плантацій сортових горіхів немає. А Європа, використовуючи  абсолютно усі складові плодів горіха, виробляє із них до 50 видів різної продукції.  Уявіть: маючи плантацію в 1 гектар, європейський фермер може   повністю забезпечувати свою родину. Це могло би стати непоганим заробітком і для наших селян.

Цьогоріч «Маїс» запланував також спорудження сучасного овочесховища - і для картоплі.

– Для кожного виду продукції рослинництва необхідне окреме сховище, щоб зберігати його в особливому режимі, - зазначив Сергій Осадчий. – Якщо сільгоспвиробник виростить хороший урожай, але не матиме де його зберігати - він отримує проблему зі збутом, а ринок - проблему з перенасиченням продукцією. Сьогодні область має проблему з тим, куди збути вирощене – а після нового року матиме проблему з тим, що почнуть рости ціни на продукцію, яку ми сьогодні можемо виростити, але не зможемо зберегти. В результаті, маємо сезонні цінові коливання.

Вихід - будувати сучасні овочесховища. Проте, європейські технології дуже дорогі: спорудження сховища  на 1 тонну продукції  коштує 1 тисячу євро. І банківський кредит на спорудження такого сховища зможе отримати далеко не кожен сільгоспвиробник. Повертаючись до європейського досвіду тамтешні виробники отримують державну підтримку на реалізацію таких проектів, проте, існує умова:  спочатку виробники мають об’єднатись у  спілку, аби до цього проекту могли долучитись і дрібний фермер, і великий виробник. Ми повинні перейняти цей досвід, але без допомоги держави ми це питання не вирішимо.

- Наразі на Черкащині – 22 овочесховища, але усі вони споруджені ще «дідівським» способом. Через це їх заповнюють зазвичай на  60% - технології зберігання такі, що 30% продукції просто зіпсується, - зазначив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Олексій Сизоненко. - Сьогодні Головним управлінням агропромислового розвитку розроблено програму розвитку овочівництва Черкашини до 2015 року, що пройшла обговорення на колегії Черкаської ОДА і чекає затвердження сесією обласної ради. Програмою передбачено комплекс заходів із стосовно самостійного забезпечення регіону овочевою продукцією у повному обсязі. Зокрема, це і будівництво біля 5 овочесховищ, що загалом забезпечить можливість зберігання в області до 40  тисяч тонн овочів. Перші сучасні овочесховища мають з’явитися на Черкащині до 2014 року.

Джерело: "Черкаський прес-клуб"

WayBe

8 листопада 2011, 11:48

Теги статті:
урожай  овочі  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"